Rađanje naše moći - Viktor Serž

CENA: 600 din.

Prvi deo romana Rađanje naše moći približava čitaocu uzavrelo stanje španskog društva koje 1917. stoji na ivici otvorenog sukoba. Serž nas upoznaje sa političkim životom Barselone polazeći iz ličnih vizura raznolikih aktera – prosjaka, policijskih agenata, radnika, bogatih industrajalaca i mnogih drugih.

Rađanje naše moći svakako ne zauzima prvo mesto u opusu Viktora Serža, niti hronološki, niti po književnoj vrednosti. Odluka uredništva da ova knjiga bude prvo izdanje u našem kolektivnom poduhvatu nipošto nije slučajna. Utoliko što svojom delatnošću težimo da oslobodimo od tržišnog diktata prostor za angažovanu književnost, književnost koja inspiriše, nadahnjuje i veliča borbu za ljudsko dostojanstvo i slobodu, borbu protiv ugnjevatavanja i porobljavanja, logično je izbor pao na knjigu čije su stranice posvećene neugasloj nadi.

Prenosimo misli autora upućene sindikalisti, vođi Radničkog komiteta, Salvadoru Seguju (Salvador Seguí) koji se u knjizi pojavljuje kao Dario:

“Ovaj grad će zauzeti ruke, ako ne naše, onda neke druge, slične našima, ali jače. Snažnije, očvrsnule možda upravo zbog naše slabosti. Ako nas potuku – drugi ljudi, beskrajno drugačiji od nas, a potpuno isti, hodaće jedne slične večeri, za deset, dvadeset godina (za koliko, nije važno) ovom ulicom, razmišljajući o istoj pobedi. Možda će razmišljati o našoj krvi. Već sada mi se čini kao da ih vidim, mislim onjihovoj krvi što će takođe poteći. Ali oni će zauzeti grad.”

Iako su radnici 1917. potučeni a sam Seguj ubijen nekoliko godina kasnije, 1936. su ruke radnika zaista zauzele grad!

Kategorija: memoarska proza
Autor: Viktor Serž
Godina izdanja: oktobar 2021.
Broj strana: 201
Pismo: latinica
Povez: mek
Format: 20x13

Naruči