Promocija drame "Bura" Eme Sezera

Oct 22, 2023
U sredu, 25. oktobra u 14h, na Francuskom štandu, u hali 2A Beogradskog sajma održaće se prva promocija našeg izdanja "Bure", frankofonog martinikaskog pesnika Eme Sezera.

Na promociji će govoriti: Diana Popović, šefica Odseka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Stevan Bradić, urednik za književne publikacije u Prelomu, kao i Aleksa Nikolić, prevodilac Sezerove drame.

Ovaj klasik frankofonog teatra uzima Šekspirovu „Buru“ kao svoj dramski predložak kako bi u taj značajni tekst evropske kulture upisao novu, dekolonijalnu viziju sveta. Zato u Sezerovoj verziji „Bure“, dramski sukob između Kalibana i Prospera više nije sukob necivilizovanog čudovišta sa mudrim evropskim vladarem, već borba ostrvskog domoroca protiv evropskog kolonizatora koji sve(t) podređuje sebi. Ovo je drama Kalibanove borbe za potvrdu sopstvene čovečnosti, negirane zarad uspostavljanja kolonijalnog poretka. Glasovi dekolonijalne borbe usložnjavaju se prisustvom još jednog roba, Arijela. Pesme slobode su mnoge, ali vodi li svaka do istinskog rušenja starog, kolonijalnog sveta? Kaliban veruje u svoju pesmu, ona je nova bura.

Objavljivanje knjge pomogao je Francuski institut u Srbiji, posredstvom programa za podršku izdavačima "Danilo Kiš".